De beste verbinding voor uw Staalconstructie
Maatwerk voor iedere verbinding
De beste verbinding is geen verbinding. Dat is het uitgangspunt bij Nifra Staalconstructies. Wanneer mogelijk, vervaardigen wij onze constructies op maat en uit 1 geheel.
Hierbij worden wij geholpen door onze eigen productie hal waarin wij onder ideale omstandigheden kunnen produceren.
Door onze productiefaciliteiten kunnen wij dus op maat werken en constructies in iedere mogelijke vorm afgeven. Ook dan echter, moet er soms worden gewerkt met meerdere delen.
Dit kan komen doordat delen anders te groot worden om te verplaatsen of om aan te brengen.
Ook is het mogelijk dat de locatie waarop de onderdelen benodigd zijn niet toelaten dat te grote onderdelen worden geplaatst doordat simpelweg de ruimte om te manoeuvreren ontbreekt.
Tot slot kan het ook te duur zijn om constructies uit één stuk te vervaardigen. Door te werken met onderdelen en die te verbinden, kan soms flink worden bespaart. Vanzelfsprekend kiezen wij dan voor deze oplossing.
Wat de reden ook is om met meerdere onderdelen te werken, de onderdelen moeten op de best mogelijke wijze worden verbonden. Bij de verbindingen zijn een aantal zaken van belang.
- Speling: Moet de constructie wel of niet enige speelruimte om te bewegen hebben. Een brug waar de wind flink op staat, kan soms door een klein beetje mee te bewegen veel beter bestand zijn tegen de omstandigheden.
- Onderhoud: Dit is een punt wat vaak over het hoofd wordt gezien. Maar toch is dit punt zeker van belang. Een lasnaad bijvoorbeeld is lastiger los te koppelen dan een boutverbinding. Wanneer een constructie na enkele jaren dus moet worden nagelopen kan het een voordeel zijn wanneer de verbindingen eenvoudig los te maken zijn.
- Type belasting: Een sterk wisselende, dynamische belasting vraag een flexibele verbinding. Hierbij kan dus een boutconstructie de beste optie zijn. Een las is vaak stijver en minder goed bestand tegen wisselingen.
- Type materiaal: De dikte en de kwaliteit van het materiaal stellen eisen aan de mogelijk verbinding. Dun materiaal bijvoorbeeld is slecht met een las te verbinden.
- Snelheid van werken: Bij een bout moet eerst een gat worden geboord, voordat de onderdelen verbonden kunnen worden. Een las is daarom vaal sneller aan te brengen.
De lasverbinding voor metalen
Lassen heeft een aantal zeer verschillende methodes om de las aan te brengen. Er zijn flinke verschillen tussen bijvoorbeeld puntlassen en booglassen. Die verschillen gaan te diep voor dit artikelen. We richten ons vooral op de meer generieke voordelen en nadelen van lassen.
Een lasverbinding is definitief. Doordat de metalen versmelten tijdens het lassen, ontstaat er een definitieve verbinding. Deze verbinding kan enkel worden verbroken door delen van het materiaal op te offeren. Wel is het mogelijk die materiaal in een later stadium weer toe te voegen.
Snelheid van aanbrengen is een groot voordeel van lasverbindingen. Doordat een las snel aan te leggen is, kan op een efficiënte en kosteneffectieve wijze een groot aantal onderdelen worden verbonden. Dit dus in korte tijd en tegen lage kosten.
Stijf en sterk. Een lasverbinding is zeer sterk en stijf. Dit zorgt voor een betrouwbare verbinding die weinig beweegt.
Boutverbindingen voor stalen constructies
Uit de bovenstaande punten wordt al duidelijk dat wij vaak werken met lasverbindingen of boutverbindingen. De boutverbinding heeft een aantal voordelen en gebruikstoepassingen.
De boutverbinding heeft als groot voordeel dat deze flexibel is. Hierdoor kan een verbinding met bout en moer dus beweging opvangen. Dynamische constructies met bewegende onderdelen hebben daarom vaak behoefte aan een boutverbinding. Denk hierbij aan een constructie die wind vangt en daardoor enige beweging moet kunnen verwerken.
Demonteerbaar. Een boutconstructie is eenvoudig weer los te koppelen. Dit maakt onderhoud en reparatie een stuk eenvoudiger. Door het gebruik van moeren en bouten zijn ook na jaren de onderdelen relatief eenvoudig los te maken.
Ieder project is maatwerk
Ieder project vraagt om zijn eigen aanpak. Niet alleen de constructie maar ook de omstandigheden, het gebruik en de doelstellingen hebben invloed op het door ons gebruikte type verbinding.
Door vroegtijdig met ons te overleggen, bent u verzekerd van de juiste aanpak.
Door tijdens iedere fase van het project na te denken over alle eisen en wensen, zorgen wij voor een optimale realisatie van uw project.
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.