Duurzaam Bouwen met Staal

Lagere belasting van het milieu door staalbouw

Het is de laatste jaren steeds meer een punt van aandacht, het realiseren van bouwprojecten met een minimale belasting voor het milieu. Welke term er ook wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld:

  • CO2 neutraal bouwen
  • Circulair bouwen
  • Maatschappelijk bewust bouwen
  • Milieubewust bouwen
  • Ecologisch bouwen
  • Duurzaam bouwen

Al deze termen wijzen op een bouwvorm die minder belastend is voor de onze planeet.

In dit artikel willen wij u meenemen in het bouwen met staal, vanwege de relatief geringe belasting voor het milieu. De productie en verwerking van staal bieden namelijk een aantal voordelen die voor een lagere belasting van het milieu zorgen.

De Productie van Staal is erg Efficiënt

Staal wordt vervaardigt onder gestandaardiseerde omstandigheden, in grote hoeveelheden. Doordat de processen zijn geoptimaliseerd gaat er hierbij nagenoeg geen materiaal verloren. Ook wordt er gebruikt gemaakt van de restwarmte en de worden de gassen die ontstaan opgevangen. Een groot deel van bijvoorbeeld nieuw balkstaal wordt ook vervaardigt van schroot. Wat weer zorgt voor een minimaal verbruik van grondstoffen.

Voor meer informatie over een lopend project kunt u bellen met Uitvoering.

Voor informatie over een nieuw project of de diensten van Nifra kunt u contact opnemen met Calculatie

Nifra staal constructies
Poel 19
1713 GL Obdam
info@nifra.nl

Staal is extreem geschikt voor Hergebruik

Staal en ijzer worden niet verbruikt maar gebruikt.

Er zijn weinig materialen die zich zo goed lenen voor recycling als staal. Hierbij wordt er in de volgende ronde geen primitief product vervaardigt (zoals bakstenen die dan als puin onder wegen worden gebruikt). Nee, staal kan opnieuw in een hoogwaardige vorm worden toegepast.

Dit is bijvoorbeeld de reden dat bij sloopprojecten altijd de stalen balken en verbindingen tussen het overige puin worden uitgehaald. Omdat deze bij uitstek geschikt zijn voor recycling.

Staal gaat erg lang mee

Wanneer staal goed wordt toegepast heeft het een zeer lange levensduur.

Dat betekent dat constructies met staal lange tijd meegaan. Doordat staal ook de eigenschap heeft dat het eenvoudig aan te passen is, zijn de constructies ook erg flexibel.

Hierdoor is een stalen constructie ook goed mee te nemen in aanpassingen of aanbouwen zodat het oorspronkelijke materiaal niet hoeft te worden vervangen.

Staal kan worden Gebruikt in Kleine Hoeveelheden

Door de kracht en flexibiliteit van staal, kan er relatief weinig van het materiaal gebruikt worden. Wanneer staal wordt vergeleken met bijvoorbeeld steen of beton, dan is er van staal veel minder nodig.

Doordat er minder materiaal nodig is, is de belasting voor het milieu lager.

De relatieve sterkte en lage benodigde hoeveelheid is bijvoorbeeld ook de reden dat er in achtbanen staal wordt gebruikt. Hierdoor zijn de constructies enerzijds extremer maar anderzijds veel efficiënter om te bouwen.

Staal kan goed worden Geïsoleerd

Doordat de stalen constructie van panden relatief weinig ruimte in beslag neemt, is er ruimte over voor isolatie. Bij staalconstructies kan er dan ook zeer goed geïsoleerd worden. Deze isolatie is soms lastiger toe te passen wanneer er met andere materialen zoals betond wordt gewerkt.

De toepassing van staal in combinatie met goede isolatie zorgt dan ook voor een energiezuiniger project.

Duurzaam Staal bij Nifra Constructiewerken

Wij voegen zelf nog een volgende reden toe aan de duurzaamheid van bouwen met staal. Wij kunnen veel constructies prefab aanleveren. Dit betekend dat wij grote projectdelen al in onze assemblagehal kunnen produceren. Dit heeft een aantal extra voordelen:

  • Wij producen binnen onze eigen optimale omstandigheden. Hierdoor kunnen wij gebruik maken van al onze machines en expertise wat resulteert in een optimale verwerking met minimale energie en materiaalverlies
  • Minder transport. Doordat wij zoveel mogelijk delen al samenvoegen in onze werkplaats, zijn er minder vervoersbewegingen. Enkel de grotere onderdelen hoeven naar de bouwplaats te worden vervoerd.

Wij overleggen graag met u over uw project. Door gebruik te maken van onze expertise is het vaak mogelijk om uw project minder belastend voor het milieu te laten zijn. Om deze reden denken wij al graag met u mee in vroeg stadium.

Hoe eerder wij bij uw project betrokken zijn, hoe meer gebruik u kunt maken van onze expertise.

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.

Poel 19

1713 GL Obdam

Mobiel: 06 55 80 20 36

Email: info@nifra.nl