Coating
Wat is coating?
Een coating, ook wel oppervlaktebehandeling, is een laag materiaal die door spuiten, sproeien, gieten of verven op een oppervlak is aangebracht. Het zorgt ervoor dat eigenschappen worden toegevoegd aan het materiaal. Hierdoor kan het materiaal bijvoorbeeld brandwerend, roestvrij of chemisch resistent worden gemaakt. Hierdoor wordt het materiaal dus sterker. Poedercoating is een van de bekendste manieren van coating. Bij deze manier wordt eerst het oppervlak goed schoongemaakt. Hierdoor is het oppervalk vrij van vet en vuil. Vervolgens wordt er een laagje poeder op het materiaal gespoten dat zich vervolgens hecht op het oppervlak en zo een versterkend effect geeft. Voordeel van poedercoating is dat het een hoogwaardige kwaliteit heeft en bovendien milieu vriendelijk is, omdat poeder geen schadelijke oplos- en verdunningsmiddel bevat.
Waar komt poedercoating vandaan?
Poedercoating bestaat al sinds halverwege de 20e eeuw. Een Duitse wetenschapper ontwikkelde de nieuwe manier van materiaal bewerking. Poedercoating stond destijds nog in de kinderschoenen en moest nog verder ontwikkeld worden tot de toepassingen die we nu kennen. De doorbraak zorgde ervoor dat er in de bouw veel meer mogelijk is en gebouwen een stuk brandveiliger zijn geworden.
Waarom wordt coating gebruikt?
Om materialen van betere kwaliteit te maken en langer mee te laten gaan, wordt coating ingezet. Maar ook voor veiligheid. Zoals eerder genoemd wordt coating onder andere gebruikt om materiaal brandwerend te maken. Als materiaal wordt gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld staalbouw, is het verplicht om staal zo te bewerken dat het risico op brand en het beperken van de schade van een brand zo klein mogelijk is. Dit noemen ze ook wel passieve brandweerbaarheid. Denk bij actieve brandweerbaarheid bijvoorbeeld aan een sprinklerinstallatie.
In de staalbouw wordt coating ook veelvuldig gebruikt om het materiaal roestvrij te maken. Hierdoor gaat het staal vele malen langer mee. Staalbouw is daarom steeds populairder aan het worden. Niet alleen gaat het lang mee, het is ook een flexibelere manier van bouwen. U heeft niet meer te maken met draagmuren en kunt dus muren verplaatsen, aanpassen of aanbouwen zonder hier rekening mee te hoeven houden.
Hoe werkt poedercoating?
Allereerst wordt het te behandelen materiaal zo opgehangen dat het hele oppervlak bereikt kan worden. Ook wordt rekening gehouden met de efficiëntie. Zo worden er vaak meerdere materialen tegelijk opgehangen. Na het ophangen moet het materiaal voorbehandeld worden. Dit houdt in dat het materiaal helemaal schoon en vetvrij wordt gemaakt. Daarnaast kan er nog een chemische laag worden aangebracht die corrosiewering verhoogt. Dan moeten de producten worden gedroogd. Dit gebeurd in een oven. De temperatuur waarbij dit plaatsvindt varieert tussen de 110 en de 160 graden.
Na het drogen kan de poedercoating beginnen. Dit gebeurt in een speciale poedercabine. Deze cabine wordt gemaakt van kunststof en is zo gemaakt dat er zo min mogelijk hoekjes zijn waar het poeder kan ophopen. Dit maakt het makkelijker om de poeder die niet op het materiaal hecht kan worden hergebruikt. Het te behandelen materiaal zo opgehangen dat de coating overal gelijk verdeeld kan worden en het hele oppervlak bereikt kan worden. Dit is ook de reden dat poedercoating efficiënter en milieuvriendelijker is dan andere manieren van coating.
Na het aanbrengen van de coating wordt de cabine grondig schoongemaakt. Het is van groot belang dat dit goed gebeurd, anders heeft het invloed op de volgende behandeling.
Daarna wordt het materiaal weer verwarmd in een oven. Dit proces zorgt ervoor dat de coating zich hecht aan het materiaal. Dit wordt ook wel moffelen genoemd. Tijdens het moffelen neemt de coating een andere structuur aan die ervoor zorgt dat de lak vele malen sterker wordt. Dit wordt ook wel vernettingsreactie genoemd.
Na de behandeling vindt nog een kwaliteitscontrole plaats. Er wordt gecontroleerd of er geen vuil in de coating is gekomen en of de coating gelijkmatig is aangebracht.
Nu kan het materiaal gebruikt worden voor de bouw!
Ieder project is maatwerk
Ieder project vraagt om zijn eigen aanpak. Niet alleen de constructie maar ook de omstandigheden, het gebruik en de doelstellingen hebben invloed op het door ons gebruikte type verbinding.
Door vroegtijdig met ons te overleggen, bent u verzekerd van de juiste aanpak.
Door tijdens iedere fase van het project na te denken over alle eisen en wensen, zorgen wij voor een optimale realisatie van uw project.
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.