Lasersnijden van staal en metaal

Alle vormen, minimaal verlies

Metalen als staal en aluminium worden op allerlei verschillende wijzen toegepast. Ze kunnen worden gebruikt als draagconstructie, als onderdelen van complexe machines of voor het vormen van vloeren en daken.

Vanwege deze verscheidenheid van toepassingen is bijvoorbeeld staal ook in iedere denkbare vorm in gebruik. Vaak wordt staal in deze vorm gegoten of gehamerd. Met de vraag naar nieuwe vormen en eigenschappen wordt er echter ook meer gekeken naar andere technieken.

Een techniek die daarom steeds meer wordt toegepast is het snijden van staal met een laser.

Nifra Constructiewerken heeft de beschikking over een moderne lasersnijder in combinatie met software die ons in staat stelt om haast iedere denkbare vorm te realiseren. Door de efficiënte manier van verwerken is het lasersnijden vaak ook heel kosteneffectief.

In dit artikel leggen wij uit hoe dit proces werkt en welke componenten hierbij betrokken zijn. U leest hoe de prijs is opgebouwd en hoe wij u kunnen helpen bij de meest efficiënte vormgeving en verwerking.

Lasersnijden van staal

Bij het lasersnijden van staal wordt zoals de naam reeds aangeeft, gebruik gemaakt van een laser om het staal in de juiste vorm en afmeting te verkrijgen.

Deze laser snijdt door de hoge temperatuur als een scherp mes door het staal. Hierdoor wordt met hoge precisie en met weinig snijverlies de juiste vorm uit het staal gesneden.

Voor meer informatie over een lopend project kunt u bellen met Uitvoering.

Voor informatie over een nieuw project of de diensten van Nifra kunt u contact opnemen met Calculatie

Nifra staal constructies
Poel 19
1713 GL Obdam
[email protected]

Snijden met zuurstof of met stikstof

Bij het lasersnijden wordt gebruik gemaakt van een “snijgas”. Dit snijgas is mede verantwoordelijk voor het verhitten van het materiaal.

Hiervoor kan stikstof of zuurstof worden gebuikt. Een voordeel van stikstof is dat er geen sprake is van oxidevorming. Hierdoor wordt er geen roest laag gevormd op bijvoorbeeld het gesneden RVS. Wanneer RVS met zuurstof wordt gesneden wordt deze roest laag wel gevormd en er is een nabewerking nodig om deze laag te verwijderen.

Omdat lasersnijden met stikstof duurder is dan lasersnijden met zuurstof, adviseert Nifra u graag wat voor uw constructie de meest voordelige en meest hoogwaardige oplossing is.

Het Proces van het snijden

Het begin van het snijden gebeurt door het insteken van de laser. Hier wordt het branden van een gaatje mee bedoeld van waaruit de snede wordt gemaakt. Dit insteken kost relatief veel tijd en energie. Om deze reden zijn vormen waarbij vaak opnieuw een insteek moet worden gevormd relatief duurdere vormen om uit te snijden.

De snelheid van het snijden

De snelheid is grotendeels afhankelijk van het aantal keren dat opnieuw moet worden ingestoken.

Een tweede factor die de tijd van het lasersnijden bepaalt is de plaatdikte.

Bij dikkere platen ligt de snelheid van het snijden lager. Vanzelfsprekend is ook de lengte en de omvang van de te snijden vormen sterk van invloed op de tijd die nodig is voor het lasersnijden.

Eventuele nabewerkingen kunnen wij vaak efficiënt laten volgen op het proces van het snijden zelf.

De kosten van lasersnijden bij Nifra constructiewerken

De kosten zijn sterk afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp. Langere snijvlakken zijn in de meeste gevallen kostbaarder dan korte snedes.

Ook is het aantal keren dat de laser opnieuw ingestoken moet worden van invloed op de prijs.

Het gebruikte gas (zuurstof of stikstof) en dikte van materiaal bepalen ook mede de prijs.

Een laatste factor is de hoeveelheid van het gebruikte materiaal.

Wij adviseren u graag op al deze onderdelen zodat u maximaal resultaat het voor het meest gunstige tarief. Zo kan er vaak veel worden bespaart door het ontwerp zo efficiënt mogelijk in te delen.

Denk hierbij aan het nesten van de snijvlakken. Bij dit nesten laten wij snijvlakken op elkaar aansluiten zodat één snijvlak voor twee onderdelen gebruikt kan worden.

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op.

Poel 19

1713 GL Obdam

Mobiel: 06 55 80 20 36

Email: [email protected]